Det fantastiska fårskinnet
Fårskinn, även kallade fårfällar, är populära i dagens hem. De är både snygga och användbara. De kommer i många olika varianter: det finns olika färger, de kan vara en- eller flerfärgade och de kan vara kort- eller långhåriga. De kan även vara i lammskinn istället för från ett vuxet får. De är som sagt populära och verkar aldrig gå ur tiden. De är ingen nymodighet precis. Nej, människan har använt sig av fårskinn under en lång tid just för att de är så pass användbara. Till exempel så håller de både värmen när det är kallt och svalkar när det är varmt.
Hur tillverkar man ett fårskinn?
Hur tillverkas ett fårskinn egentligen? Jo, med hjälp av garvning. Garvning är en process där huden från ett djur bearbetas. Med hjälp av en slags konservering omvandlas den då till läder. Man tillsätter ett garvämne till djurhuden och då uppstår en fysikalisk och kemisk process. Man vill med denna bearbetning att lädrets slutresultat ska bli både mjukt och hållbart. Garvningen sker på ett så kallat garveri, och när det gäller fårskinn så garvar man det med pälsen kvar på huden.
Bra att använda hela djuret
När skinnet är garvat och klart kan man sedan ta del av dess fantastiska egenskaper. Om man tänker skaffa sig ett fårskinn så kanske man vill veta var det kommer ifrån och hur fåren har haft det. För så är det ju med fårskinn – de kommer faktiskt från ett djur som en gång levde. Därför vill man gärna veta att fåret haft det bra innan slakt och att det också togs till nytta på andra vis, såsom att köttet åts upp. Man vill inte slakta djur enbart för att ha ett snyggt skinn hemma. Är du intresserad av ett fårskinn så kan du lära dig mer hos http://www.fargarden.se/.